اهمیت حضور آنلاین برند در قرن ۲۱ ام
بدیهی است که امروزه و در عصر حاضر، حضور آنلاین با آگاهی از برند(Brand Awareness) برابری می کند. در واقع بیشتر کارشناسان بازاریابی بر این باورند که نحوه ارائه آنلاین شما از برندتان، همان برخورد اول شما با یک مشتری به سبک قرن بیست و یکم است.
برند آنلاین شما، فکری است که مردم هنگام در دسترس نبودنتان درباره شما می کنند. درحقیقت برندسازی آنلاین نیز، به اندازه هر یک از اشکال متعارف و مرسوم برندینگ مهم بوده و روز به روز هم بر اهمیت آن افزوده می شود. اکنون دیگر مشتریان به لحاظ تکنولوژیک و تخصصی، آگاه و هوشیار هستند و عموماً به حضور آنلاین یک شرکت به عنوان سنگ محکی برای اعتبار آن در بازار استناد می کنند.
اگر می خواهید برندتان، در عصر رقابتی که در آن زندگی می کنیم، موفقیت آنلاین داشته باشد باید تا حدود زیادی قابل تشخیص، مرتبط و معتبر باشد تا به وسیله آن خود را از عرصه رقابت دور نگه دارد. در دسترس بودنِ بیشتر برندتان، اعتبار آن را بالا برده و درنتیجه مشتریان بیشتر به حفظ و نگهداری محصولات و خدمات شما تمایل نشان می دهند.
حضور برند بصورت آنلاین، با جلب توجه هرچه بیشتر مخاطبین هدف در ارتباط است. امروزه مشتریان دوست دارند پیش از آنکه تصمیم بگیرند محصول و یا خدماتی را خریداری کنند، با صاحبان آنها مستقیماً ارتباط برقرار کرده و از توضیحات و اطلاعات آنها آگاه گردند. با درنظر داشتن چنین شرایطی، هفت بینش عمده و مهم را در ارتباط با چگونگی بهینه سازی سایت مؤثر حضور برند آنلاینبررسی خواهیم کرد.
برای مطالعه ادامه مطلب بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
۷ گام مهم در بهینه سازی سایت جهت برندسازی آنلاین
منبع : آبزرور سئو
آیا تا به حال برایتان پیش آمده نام خود و یا کسب و کارتان را در گوگل جستجو نمایید اما نام مشابه دیگری را در لیست نمایش دهد؟
آیا می خواهید دیگران به سرعت از کسب و کارتان مطلع گردند و یا شما را بیشتر بشناسند، و یا با مجموعه فعالیت های شما و مطالبی که به صورت آنلاین به اشتراک می گذارید آشنایی بیشتر پیدا نمایند؟
اگر پاسخ شما به سوالات بالا بله می باشد پس بایستی فعال خود را بر روی برندسازی شخصی و شهرت برند خود به صورت آنلاین آغاز نمایید.
در ادامه به معرفی ۱۰ ابزار جهت برندسازی شخصی و برندسازی آنلاین پرداخته می شود.
برای ادامه مطلب بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
10ابزار رایگان جهت برندسازی آنلاین و برندسازی شخصی
اگر کسب و کار خود را به صورت آنلاین پیاده سازی نموده اید، در نتیجه حضور و همچنین وب سایت رسمی شما در فضای اینترنت،برند شما محسوب می شود. برندسازی آنلاین در رابطه با کسب و کارهای خدماتی که محصول قابل لمس و مشاهده توسط کاربران ندارند، بسیار پر رنگ و پراهمیت می شود. علاوه بر این، در کسب و کارهای خدماتی کاربران براساس محتوایی که برای خدمات خود فراهم نمودید و همچنین شهرت و آوازه شما، ترغیب به استفاده از خدماتتان می گردند.
امروزه ۸۰ درصد کاربران، محصولات و یا خدمات مورد نیاز خود را از طریق موتورهای جستجو می یابند، و هدف گوگل اینست که مرتبط ترین وب سایت متناسب با جستجو کاربران را به آنها نشان دهد. تنها داشتن یک وب سایت به این معنی نیست که کاربران به راحتی جستجو کرده و برند و یا کسب و کار شما را پیدا می کنند. برای شروع بایستی بر روی ساخت برند آنلاین خود تمرکز نمایید تا بتوانید شخصیتی منحصر از وب سایت خود را به کاربرانی که برای اولین بار به سراغ وب سایت شما می آیند، ایجاد نمایید و با آنها ارتباط مستمر داشته و آنها را به کاربرانی همیشگی تبدیل نمایید. اگر درصد خروج از سایت شما بالاست، وقت آن رسیده تا نگاهی مجددی بر تصویری که از خود در اینترنت ساخته اید داشته باشید و با توجه به نکات زیر سایت خود را بازسازی نمایید:
برای ادامه مطلب بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
شش نکته کلیدی در برندسازی آنلاین
قسمت اول :
یک وب سایت، تنها یک صفحه نمایش برای ارائه محصولات و خدمات نمی باشد بلکه با جذب مشتریان بیشتر باعث تولید بازده بیشتری می شود. متاسفانه تمامی وبسایت ها موفقیت نمی شوند بازدیدکنندگان خود را تبدیل به مشتری کنند. بنابراین ارزیابی موفقیت وبسایت ها دلیلی بر نگرانی شاغلان این کار و محققان شده است. در سالهای اخیر رویکردهای ارزیابی متفاوتی بیان شده است. این رویکردها به طور مثال با قابلیت استفاده وب سایت و طراحی آن، محتوا، کیفیت، پذیرش کاربر و میزان رضایت مشتری سروکار داشته اند که بیشترین خروجی اندازه گیری شده در ارزیابی وبسایت ها می باشد. از دید تاکتیکی، رویکردهای ذکر شده برای ارزیابی نگرش کاربر به سمت وب سایت می باشد و کاربر به عنوان یک دید خارجی در نظر گرفته شده است. اما از دیدگاه استراتژیکی توجه کمی به ارزیابی بین استراتژی وب و حضور وب به عنوان یک ارزیابی داخلی از دیدگاه شرکت شده است. در ابتدا بایستی یک ارزیابی داخلی از استراتژی سازمان، در مورد وب سایتش صورت پذیرد و سپس یک ارزیابی خارجی ( ارزیابی بر مبنای کاربر ) می توانند میزان پذیرش کاربر از سایت را اعتبار دهد.
برای ادامه مطلب بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
استراتژی طراحی بهترین وب سایت در جهت برندسازی آنلاین
قسمت دوم :
استراتژی وب سایت به عنوان یک خط هدایتی برای توسعه وب سایت ها در بازارهای مجازی محسوب می شود. بنابراین استفاده از استراتژی در یک چارچوب، به مدیران سایت کمک می کند میزان برآورده شدن سازمان، به اهداف و مقاصدش را اندازه گیری کند. برای مثال هدف سایت گوگل این است کاربران به سرعت محتوایی مورد جستجوی خود را بیابند، به عنوان مثال هدف گوگل از ظاهر وب سایت خود، داشتن رابط کاربری ساده با لود سریع صفحه می باشد. در حالیکه بسیاری از مطالعات بر این باورند که توانایی های چندرسانه ای ( مانند گرافیک، ویدئو یا انیمیشن ) یک وبسایت به عنوان عامل مهم برای کیفیت سایت است. گوگل این عامل را به عنوان عامل حیاتی تشخیص نداده است زیرا هدفش متفاوت بوده است. یک سازمان برای اندازه گیری میزان موفقیت استراتژی وبش بایستی به اهدافش توجه کند. انتخاب معیار درست وابسته به این می باشد که چه چیزی بایستی اندازه گیری شود.
نویسندگان متعددی معتقدند که طراحی یک وبسایت با کیفیت، جهت ارتباط برقرار کردن با مشتریان فعلی و بالقوه شرکت بوده و جزء کلیدی از استراتژی کسب و کارالکترونیکی محسوب می شود. بنابراین، موفقیت در بازار مجازی نیازمند اینست که شرکتها مدیریت درستی از فناوری و اطلاعات ارائه شده در وب سایت خود داشته باشند.
برای ادامه مطلب بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
استراتژی خلق بهترین وب سایت در جهت برندسازی َانلاین